22 Aralık 2015 Salı

Anarşistler ve hayvan özgürlükçüler Kandıra F Tipi Cezaevinin kapısına dayandı

Bulunduğu cezaevinde çeşitli taleplerle 10 Kasım’dan bu yana açlık grevinde bulunan veganarşist tutsak Osman Evcan için harekete geçen anarşistler ve hayvan özgürlükçüler dün Kocaeli Kandıra 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nin kapısına dayandı. 40 kişilik eylemci grup, cezaevi kapısına kadar kara bayraklarla, pankartlarla, meşalelerle, müzik aletleriyle yürüyerek, Osman Evcan’la dayanışma gösterdiler. Seslerini ona duyurmaya çalıştılar. Cezaevinin önüne, duvarlarına ve tabelalarına yazılamalar yapan eylemciler, basın açıklamasının ardından İstanbul ve Kocaeli’nden gelen eylemciler eylemlerini bitirdiler.
Bu sırada, koğuş arkadaşı Hasan Çınar da Osman’a destek için süresiz açlık grevine başladı.
Bu eylem ile aynı zamanda, Rusya’da zor durumdaki bir köpeğe evini açtığı için hakkında 1,5 sene hapis cezası verilen hayvan hakları aktivisti dostumuz Victoria Pavlenko’ya da selam göndermiş olundu. ‪
Şimdiye kadar gelen haberlere göre ise Rusya’nın Moskova, Fransa’nın Nantes ve Gürcistan’ın Tiflis kentlerinde Osman Evcan’la dayanışma eylemleri gerçekleştirildi.
Ayrıca İzmir’de “Türcülüğe Karşı Manevra” adıyla açılan stantta ‘Tutsak Osman Evcan’a Vegan Yemek’ pankartı açılırken, Osman’ın direnişine destek amacıyla bilgilendirme broşürleri dağıtıldı.

—–
ABC İstanbul’un Osman Evcan eylemine dair yayınladığı metin:
Osman Evcan’ı Serbest Bırakın!
5 Aralık günü öğleden sonra, Kocaeli 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde inancı ve mücadelesi gereği vegan beslenebilmek için 26 gündür açlık grevi eyleminde olan anarşist tutsak Osman Evcan’a yalnız olmadığını hatırlatmak için harekete geçtik. Pankartlarla, meşalelerle, davullarla, sloganlarla Osman Evcan için, tüm anarşist ve anti-otoriter tutsaklar için yürümeye başladık ve ses çıkardık. Sesimiz kalın duvarları aştı, direnişte olan anarşist yoldaşımıza umut olduk. Osman Evcan 26 gündür kendi isteği ve iradesiyle yemek yemeyi reddediyor, savaşıyor, elindeki tek silah olan bedeniyle isyan ediyor, direniyor, hayat kurtarmaya çalışıyor ve adaletin kendisine dönüşüyor. Biz anarşistler Osman Evcan için, hayvanlar için, dünya ve insanlar için, yaşarken tabuta konan tutsakların özgürlüğü için hep birlikte haykırdık:
Cezaevlerine Ateş! 
Zindanlar Yıkılsın Tutsaklara Özgürlük!”
Bu eylemi insanı, hayvanı, gezegeni tutsak eden devletin zincirlerinden korkmadığımızı göstermek adına gerçekleştirdik. Sistemin bizi kendi çürümüşlüğüne dahil etme çabasına karşı mücadelemiz devam edecek. Zulmün ortadan kaldırılması için eyleme geçen herkes bir özgürlük savaşçısıdır. Total özgürlüğü savunan, anarşist idealleri uğruna baskılara ve işkenceye karşı savaşan Osman Evcan’a uygulanan politik izolasyonların bir an önce kaldırılması için tüm gücümüzle ve giderek daha militanca mücadelemizi sürdüreceğiz. Hapishane sistemi, çoğunluğa hükmedebilmek, bir grup azınlığın çıkarları için kitleleri pasifize edebilmek uğruna inşa edilmiş betondan tabutlardır.
Tüm Kafesler Kırılana Dek!
Tüm Hücreler Yıkılana Dek!
Son Hapishane Boşalana dek!
Osman Evcan’a Özgürlük!
ABC İstanbul


OKUNAN BASIN AÇIKLAMASI:
BASINA ve KAMUOYUNA,
Bizler, Osman’ın arkadaşları ve yoldaşları olarak Osman Evcan’ın ve onun kişiliğinde belirginleşen direnişi desteklemek ve dayanışmak için burda toplanmış bulunuyoruz. Ayrıca Osman’la dayanışmak için, bugün, Tiflis ve Moskova’da da Türkiye Başkonsoloslukları önünde eşzamanlı eylem düzenleniyor.
23 yıldır devletin hapishanelerinde otoriteye karşı direnen ve 2003 yılından bu yana hayvan özgürlüğü mücadelesine destek veren vegan anarşist tutsak Osman Evcan, devletin, uygarlığın ve kapitalizmin yarattığı ekolojik kırım ve yıkım, açlık, yoksulluk, sefalet ve savaş politikalarına karşı total özgürlük talebini dile getiren bir direniş simgesidir.
Osman Evcan 2011 yılında 43 gün süren açlık grevi eylemi sonucunda hapishanelerdeki tüm vegan-vejetaryen tutsaklar için vegan-vejetaryen yemek hakkı kazanmış ve bu hakkın değiştirilen yönetmelikle garanti altına alınmasını sağlamıştır. Osman Evcan geçen süre içerisinde mücadelesini bir adım ileriye taşıyarak hazırlanan vegan-vejetaryen yemeklerin taze ve mevsimsel sebzelerle yapılmasına ek olarak, cezaevi dışından vegan gıda almanın da önündeki engelleri kaldırmak için 26 Haziran’da son bulan ve zaferle sonuçlanan 33 günlük bir açlık grevi eylemi daha yapmıştır.
1 Kasım seçimlerinden sonra değişen cezaevi idaresinin tutumu nedeniyle Osman Evcan da AKP otoritesinden payına düşeni almıştır. Yaşamsal bir hak olan “kendi tercihi ve iradesi doğrultusunda vegan, yeterli ve sağlıklı beslenme” hakkının, Adalet Bakanlığı’nın bilgisi ve talimatı doğrultusunda hapishane yönetimi tarafından gasp edilmeye başlanması üzerine Osman Evcan, 10 Kasım’da süresiz açlık grevi eylemine başlamıştır. Bugün açlık grevinin 26. günündedir. Osman Evcan’ın yaşadığı bu hak gaspı konusunda, geçen seçim hükümetinde Adalet Bakanı olarak görev yapan Adalet Bakanlığı Müsteşarı bilgilendirilmiş, konu en üst düzey bürokratları tarafından da bilinmesine rağmen sorunun çözümü yönünde yetkililer tarafından en ufak bir adım atılmamıştır.
Osman nezdinde, vegan ve vejetaryen tutsaklara verilen haklar, devlet kurumlarının lütfu değil, Osman’ın açık grevlerinin, Türkiye’de ve dünyadaki dayanışma eylemlerinin bir kazanımıdır. Yemek yemek yaşamsal bir ihtiyaç olduğu kadar politik bir tercihtir. Bireyin, boğazı kesilmiş bir canlının ölü bedenini kemirmesi, tecavüz sonucu sağılan sütü içmesi, tutsaklıktan gelen yumurtayı yemeyi reddetmesi, devletin kendi üzerindeki tahakkümünün de reddidir. Osman Evcan’ın elde ettiği haklar, değişen hapishane yönetimlerine, keyfi uygulamalara, siyasî tutsaklara yönelik sistematik yıldırma politikalarına teslim edilmeyecek denli mühimdir.
Herkesin bildiği gibi Türkiye’de cezaevlerinin durumu içler acısıdır. Bütün tutsakların, en temel hakların karşılanması konusunda bile ciddi sıkıntılar yaşanmakta, “suçlu”ları toplumsal yaşantıya geri kazandırma konusunda kurulduğu ve faaliyet gösterdiği iddia edilen hapishaneler insanlara birer had bildirme, insanları hizaya sokma yeri olarak karşımıza çıkmaktadır. Her gün duyduğumuz, LGBTİ tutsakların en temel ihtiyaçlarının bile kasıtlı olarak karşılanmaması ve ayrımcılığa tâbi tutulmaları; hasta tutsakların tedavileri için bile cezaevlerinden ısrarla tahliye edilmeyerek âdeta ölüme terk edilmeleri; kadın tutsakların cezaevlerindeki çocuklarının her gün silah ve kilit altında büyük bir travma ile yaşamaya ve büyümeye zorlanması ve tüm politik tutsaklara yönelik çeşitli şekillerde karşımıza çıkan hiçbir yıldırma ve baskı politikasını kabul etmiyoruz. Cezaevleri üzerinden tüm topluma sirayet eden bu devlet tahakkümü karşısında, Osman Evcan’ın talepleri açık ve nettir. Bu talepler yerine getirilene dek, Osman Evcan ve cezaevi idaresi tutumu ve otoriter devlet uygulamaları nedeniyle mağdur edilen tüm politik tutsaklarla dayanışmayı sürdüreceğimizi kamuoyuna bildiriyoruz.
Ayrıca bu eylem ile, Rusya devleti tarafından aylardır ev hapsine tâbi tutulan ve geçtiğimiz haftalarda da hakkında 1,5 yıl hapis cezası kararı verilen Moskovalı hayvan hakları aktivisti Victoria Pavlenko davasının takipçisi olduğumuzu bildiriyoruz. Baskıcı Rusya devleti, dostumuz Victoria’yı serbest bırakana dek tüm dünyada protesto edilmeye devam edilecektir.
Osman Evcan yalnız değildir!
ABC İstanbul

1 yorum: