11 Mayıs 2016 Çarşamba

Belçika: Belçika hapishanelerine yayılan isyanın ufak bir kronolojisi




Belçika’nın Fransızca konuşulan bölgesinde 21 hapishanede gardiyanlar 25 Nisan’da greve başladı. Bütün tutsaklar hücrelerine hapsedildi. Hapishanedeki, yıkanma, yürüme, ziyaretçi, avukat ziyareti gibi bütün aktiviteler iptal edildi. Polis güvenliği sağlamak için hapishanenin kontrolünü ele geçirdi. 

Gardiyan grevinden bir hafta sonra hapishane koşulları kötüleşmeye, olaylar çeşitli hapishanelere yayılmaya başladı. Bazı hapishanelerde koşullar iyice ağırlaştı. Bazı hapishanelerdeki durum felaket olarak nitelendirebilir hale geldi. Tutsaklara günde bir kez yemek verilmeye başlandı. Tutsaklar 10 günden fazla süre boyunca  hücrelerinden dışarı çıkarılmadı, sağlık koşulları berbat bir hal aldığı için salgınlar başladı. 

Mayıs 3: Tournai Hapishanesinde gerilim yükseldi ve tutsaklar hücreleri yıkmaya başladı.

Mayıs 3 gecesi: Huy’daki tutsaklar şiltelerini yakarak hücreleri tahrip ettiler. Federal polis düzeni sağlamak için hapishaneye girdi. 

Mayıs 4: Huy’daki tutsaklar hapishanenin her yerini ateşe verdi, hücrelerin kapılarını kırdı ve hapishane yönetiminin belli yerlerini tahrip ederek, hapishanenin büyük bölümünü su baskınına uğrattı. Federal polis gece hapishaneye baskın yaptı.

Mayıs 4: Nivelles’deki tutsaklar hücreleri tahrip ederek hücrelerden dışarı yanan eşyalar atmaya başladılar. Sayıları 40’ı aşan tutsaklar kolektif bir açlık grevine başladı. 

Mayıs 4 gece: Arlon’daki tutsaklar ateş yaktılar. Federal plis tarafından korunan itfaiyeciler gece 2 kez baskın yapmak zorunda kaldı. 

Mayıs 5: Jamioulx’daki tutsaklar eyleme başladı. Hücreleri tahrip ederek, güvenlik görevlilerine saldırdılar ve ateş yaktılar. Hapishane dışında yüzlerce kişi tutsaklara dayanışma için toplandı.

Mayıs 7: Merksplas Hapishanesinde (belçika’nın bu bölümünden gardiyanlar grevde değil) büyük bir isyan çıktı.  200 tutsak hücrelerine girmeyi reddederek ayaklandılar. Buldukları herşeyi parçaladılar ve bazı gardiyanları içeri kapattılar. Duvarlar yıkıldı,çitler parçalandı, altyapı yıkıldı, yaklaşık 150 hücre kullanılamaz hale geldi. Hapishanenin bazı bölümlerinde büyük yangınlar çıktı. Bu kaos ortamında 1 tutsak kaçmayı başarabildi ancak kısa süre sonra yakalandı. Çok sayıda polis içeri girdi ancak tutsaklar gece boyu polisle çatıştılar. Sadece sabah 6’da polis ayaklanmayı durdurabildi. 100’den fazla tutsak başka hapishaneye nakledildi. Görgü tanıkları Belçika hapishanelerindeki en büyük isyandan söz etmekte. 

 Mayıs 8 gece: tutsaklar yarısı kullanılamaz hale gelmiş Merksplas Hapishane’sinden başka yerlere transfer edildiler. Antwerp hapishanesine transfer edilen tutsaklar bu sefer burada olay çıkartmaya başladılar. 

Mayıs 8: Lantin Hapishanesi’nde tutsaklar hücrelerinin kapılarını kırdı ve hapishanenin bir çok kanadını tahrip etmeye başladı. Ateşler yakıldı. Bu günlerce sürdü. 

Mayıs 8 Andenne hapishanesinde kaos yayıldı. Tutsaklar ellerine geçen herşeyi yok etmeye “Özgürlük,Özgürlük diye bağırarak herşeyi ateşe vermeye başladılar. 

Mayıs 8: Ittre hapishanesinde tutsaklar hücrelerine dönmeyi reddederek gardiyanlarla kavga etmeye başladılar. Hapishane bloklarında hapishane altyapıları yokedildi. 

Mayıs 9: Leuze’de yeni inşa edilmiş bir hapishanede tutsaklar hücrelere girmeyip geceyi dışarıda geçirdiler. Sabaha karşı polis baskın yaptı. 

Mayıs 9: Devlet hapishanelerde orduyu devreye sokmaya karar verdi. Biber spreyleri ve coplarla donanmış askerler hapishanelere sevk edildi.  Gardiyanlar grevlerine devam etmeye karar verdi. Duvarların içinden gelen haberler devletin dışarıyla bütün iletişimi kesmek yönünde girişimleri olduğu yönünde. 

Merksplas hapishanesinin yanan fotoğrafı:

 
Brüksel sokaklarındaki poster



“ hapishaneler isyanda, mahalleler baskı altında, öfke patlamak üzere... HER CEPHEDEN SALDIRALIM...-
Şimdi harekete geçme zamanıdır. Hapishaneler patlamak üzere, mahalleler asker ve polis tarafından kuşatıldı,
Şimdi harekete geçme zamanıdır. isyandaki tutsaklarla dayanışmanızı gösterin. öfkeniz ruh ve vücut bulsun. gündelik hayatın itaat ritmini bozun. Gücün yüzüne görkemli bir isyan çarpın: özgürlük isyanı ve dayanışma."
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder