1 Ağustos 2016 Pazartesi

ABD: Hapishane Köleliğine Karşı – 9 Eylül– Tutsak Grevi


“ Biz canavar değiliz ve bu şekilde mağlup olmaya niyetimiz yok… Burada olan ezilenlerin öfkeden önceki sesidir.”
– L. D. Barkley, Attica isyanı katılımcısı

9 Eylül 1971’de New York’daki Attica Hapishanesi'ndeki tutsaklar hapishanenin kontrolünü ele geçirdi. 5 gün süren Attica isyanı ne ilk ne de son isyandı. Beyaz egemenliğinin ve bugün hala içinde yaşadığımız hapishane toplumuna karşı mücadelenin tarihinde önemli bir yeri vardır. 

Attica’dan sonraki 40 sene içerisinde hapishaneler altüst olmuş, hayatların trajedileriyle, dağılan ailelerle, parçalanmış toplumlarla patlayarak büyüdü. Son yıllarda hapishane içindeki direniş hareketleri giderek güçlendi. 2010 yılında Georgia Hapishanelerindeki iş durdurma eyleminden, 2013 yılında bütün California hapishane sistemine yayılan açlık grevinden, Texas’daki yanan I.C.E kapatma merkezlerine, Nebraska ve Alabama’daki hapishane yönetimi ele geçirmelerinden, isyanlara kadar ülkenin her yerinde tutsaklar uyandı ve harekete geçti. 

Bu Eylül’de tutsaklar, aileleri ve dışarıdaki destekçileri Attica isyanının 45. yılında tutsak grevi koordine ettiler. 

Bu tarihi çaba içerisinde Hapsedilmenin dehşet verici koşullarına, hapishanenin kendisine ve onu yaratan topluma  karşı bir hareketi yüreklendirme ve genişletme potansiyeli taşır.  

Bütün hapishanelerin yıkımına ve özgür, gerçek bir insan toplumunun yaratılışına doğru!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder