18 Eylül 2016 Pazar

Yunanistan: Korydallos Kadın Hapishanesi’nde Seferberlik


Birkaç yıl önce adalet bakanlığı yüksek yetkili görevliler tarafından hapsedilme koşullarının iyileştirilmesi amacı ile kadın hapishanesinde yeni bir bölüm açılacağı duyuruldu. 

Yeni binanın inşası ile birlikte eski bloklar boşaltıldı, fakat yeni blokta geçen iki buçuk senelik zaman içinde, geçmişte görülen sorunların hiç birinin çözümlenmediği ve onlara ilaveten yeni sorunların çıktığı ortaya çıktı.

Avlumuzu, çimentodan yapılmış, yalnızca birkaç metrekare büyüklüğünde, adeta hayvanat bahçesindeki bir kafese benzeyen ve hapishanenin çöplerinin toplandığı alana yakın olan bir yer ile değiştirilmek istendiğini belirtmek istemekteyiz.  Bizler bu konu hakkında çalışmalar yapıp, avluda geçireceğimiz zamanları, çöp yığınlarının yanında geçirmeyi reddettik.

Bugün, yukarıda bahsettiğimiz “modern” kanat, boğucu kalabalıktan dolayı adeta ruhların erime noktasına dönmüştür. 60 mahkûm kapasitesi olan birinci katta 120 mahkûm adeta sıkıştırılmıştır. Yaz aylarında bu bölüm yüksek sıcaklık nedeni ile fırına dönmektedir. Bunlara ilaveten katta ortak  alan olan koridorda sadece 2 adet pencere bulunmakta olup bu pencereler, mahkûmları kontrol edebilmek ve onları alt kattaki diğer mahkûmlardan ayrı tutabilmek amacı ile kapalı tutulmaktadır.

Bütün bu absürdlüğün içinde, hiçbir yetkili, mahkûmların içinde bulaşıcı hastalık, örnek olarak frengi ve HIV+, taşıyabileceklerin olduğunu dikkate almamaktadır. Bunun sonucunda bulaşıcı hastalığı olan mahkûmlar ayrı bir yere alınmamakta ve yetkililer bulaşıcı hastalık taşıyan mahkûmları sağlıklı hastalar ile bir arada tutma hatasını tekrar ve tekrar yapmaktadırlar. Bunlara ek olarak bu kadın hastalar uygun beslenme takviyesi alamamakta ve gerekli sağlık desteğini görememektedir.

Bütün bunlar olurken, HIV+ erkekler için kadın hapishanesinde ayrı bir koğuş bulunmaktadır ve bu mahkûmlara ayrı erzak sağlanmaktadır. Söz konusu kadın mahkûmlar olduğunda yetkililer hastaların ve diğerlerinin hayatları ve sağlıkları üzerinde deneme yapmakta herhangi bir engel görmemektedir. 

İşin en ilginç tarafı tüm bu meseleler yazıldığı sırada, kadın mahkûmların yeniden yerleştirilmesi için yapılmış boş bir katın bulunması. Bina kadın mahkûmlar için yapılmasına rağmen Altın Şafak üyeleri tarafından kullanıldı. Şu anda Altın Şafak üyelerinden sadece 4 tanesi içerde bulunuyor ve bu nedenle bütün bölüm kullanılamıyor.
Bakanlıktan mantıklı isteklerimiz aşağıda belirtilmektedir:

· Kullanılmayan bölümü ilk planlandığı şekilde açın ve kadın mahkûmların yerleştirilmesini sağlayın. Böylece diğer bölümlerdeki aşırı kalabalık bitirilebilir ve böylece mahkûmlar için insancıl koşullar sağlanabilir.
·    HIV+ olan hastalar için ayrı koğuşlar açın ve onlara gerekli tam sağlık hizmeti ve beslenme düzenini sağlayın.

26 Ağustos tarihinden itibaren, adalet bakanlığından bir yetkili gelip, bizim için büyük önem teşkil eden bu meselelere bir çözüm bulana dek hücrelerimize planlanan saatten 1 saat sonra (Programdaki Saat: 21.00, Planlanan Saat: 22.00) dönmeyi planlamaktayız.

Korydallos Kadın Hapishanesi’ndeki Tutsaklar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder