29 Mayıs 2016 Pazar

Yunanistan: Adalet sistemi anarşist tutsak Nikos Romanos’un haklarını ihlal etmeye devam ediyor


Korydallos’daki hapishane meclisinin gasptan hapse giren gazeteci Takis Moussas’a yakın zamanda aldığı eğitim izni kararı çeşitli tepkilere neden oldu zira eğitim hakkı mücadelesi için açlık grevine giren politik bir mahkum olan Nikos Romanos’un hala daha üniversitesindeki zorunlu katılımı gerektiren derslerine katılmasına izin verilmiyor. Mahkum edilen gazeteciye aynı zamanda Open Üniversitesi’ndeki sınavlarına katılabilmesi için bilek monitörü tahsis edilecek. Nikos Romanos’un durumunda hapishane yetkililerinin kararlarındaki bariz politik güdüler genç öğrencinin eğitiminde olumsuz bir etki yaratmak ve politik tutsakların eğitim haklarının ihlalinde bir öncü koymak.
 
“Genç bir insanı hayatını tehlikeye atarak kazandığı bir haktan, eğitim hakkından mahrum etmeleri kabul edilemez. Eğitim izinleri için yaptığı bütün başvuruları tüm şartları yerine getirmiş olmasına rağmen reddediyorlar. Nikos gerekli bütün dersleri geçti ve şimdi çok daha yaşlı bir mahkuma aynı izinler sağlandı. Eğitim bütün mahkumların hakkı olmasına itiraz etmiyor “fakat çocuğumu haklarından mahkum etmek için nedenler uydurup duruyorlar. Nasıl bir adalet sistemi bu?” babası George Romanos Efsyn.org’a belirtti. 

Nikos Romanos’un avukatı Lilly Ragkousi’ya göre, bütün kriterleri yerine getirmesine rağmen, Hapishane Meclisi nedensizce Nikos’un üç başvurusunu reddetti. Geçtiğimiz Aralıktaki başkaldırıya çağıran isyancı bildirisinde, hapishane meclisinin olumsuz kararlarına atıfta bulunarak “ne kibarca soracağını ne de yalvaracağını” dile getirdi.

“İzinlerini sağlamaktan kaçınmak için “yüksek risk” ve “tehlike” iddialarını tasarlıyorlar, ancak bu yasal değil zira bildirilere ve makalelere dayanarak başvuruları reddetmeyi meşrulaştıran yasal bir zemin yok “esasen uğruna mücadele ettiği ve hayatını riske attığı hakların hiçbirine adalet sistemi riayet etmedi.”

Ioanna Sotirhou’nun makalesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder