9 Haziran 2016 Perşembe

ABD Hapishaneleri: Casey Brezik: 11 Haziran Açıklaması




Hmmm. Bu seneki 11 Haziran için benden bir şeyler yazmam istendi. Bu seneki 11 haziran’la ilgili güçlü fikirlerim olmasına rağmen iyi bir yazar değilim. Bu nedenle gereksiz yere birilerini gücendirirsem kusuruma bakmayın.
Öncelikle, hapishane reformlarına kesinlikle karşıyım. Bunun birkaç nedeni var. Sınırlarım içinde daha rahat olmak istemiyorum. Resmin bütününü gözden kaçırabilir ve bu yerin aslında çok da kötü olmadığı algısına kapılabilirim. Onu çok ciddiye almama korkusuyla bu illüzyona kurban olmak istemiyorum. Yetişkinliğimin büyük bölümünü hapishanede geçirdim. Özgür zamanlarımın çoğu büyük bir fakirlik içinde sokaklarda geçti. Ömür boyu hapis cezasını kaldıracak kadar “güçlü” olduğum gibi salak bir fikirle aptalca bir şey yaptım. Hapishaneye ilk yolculuğunda kırılmışsınızdır ve gerçekten nasıl olduğuyla ilgili hayal kırıklığına uğramış şekilde geri dönmek neredeyse garantidir. İşte suç işleme eğilimlerinin yüksek olması tam olarak da bu nedenden ötürüdür. Dışarı çıktığımızda eski bir tutsak olarak hayata devam etmemiz inanılmaz zordur. Bu nedenle insanlar paraya o an sahip olabilecekleri ve bunun mümkün olduğu fikrini akla uygun bulurlar. Hapishaneye geri dönülürse de dönülsün. Bu tam olarak da hapishane o kadar kötü olmadığı içindir.
O bağlamda, kolaylık sağladığını önerilen biri bence kandırılmıştır. Bunların yerine hapishane endüstriyel sistemini baltalamak için benim önerim suçluların topluma dönüşünü kolaylaştırmaktır. Bu şekilde yeniden suç işleme eğiliminde düşüş sağlanarak hapishanelerin kalabalıklaşması engellenir, hatta bu şekilde boşalabilirler. O zamanda yeni kanunlar yaparlar değil mi? O noktaya gelene kadar bilemeyiz.
Toparlamak gerekirse, herhangi bir reforma psikolojik tesirlerinden dolayı karşıyım. Bu tesirin özneleri rahatlatıcı etkisi vardır.
Ayrıca hapishane reformuna karşı çıkmamın bir nedeni daha var: bunu savunanlar üzerindeki psikolojik etkisi. Her zaman,herhangi bir şey hiç yoktan daha iyi değildir. Reformları dayatarak hapishaneye destek oyunuzu ödünç veriyorsunuz. Bu şu demek: “Evet ,bunlar gerekli, belki biraz değiştirebiliriz” eğer bu şekilde düşünmeseniz bile, sonuç olarak olan budur. Ben hapishane reformuna karşıyım çünkü hapishaneler aşağılık yerlerdir ve yok edilmelidir. Daha rahat yerler haline gelmesi için tasarlanmamalıdır. Hapishaneler bok gibidir. Doğası gerçekliği büker. Devletin söylemlerini bu konsepte eklersek, gerçek daha da bükülür, sonunda kocaman bir beyin sıçmasıyla kalırız. Bu hem içeridekiler hem de dışarıdakiler için geçerlidir. Biz hapishanelerin aşağılık yerler olduğunu ve aslında olmamalarını gerektiğini kabul edene kadar bunu yenmenin veya düzeltmenin yolu yok.
Son olarak, ayrımcılık yapılan tutsakların çoğu antiotoriter değil. Onlar basitçe “bana kimse ne yapacağımı söylemesin” kafasındalar. Birilerini bir şey yapmaya zorlamaya karşı değiller. Herkes patron olmanın peşinde. Yüksek güvenlikli hapishanelerde tutulan ve bu kampanyayla desteklediklerinizin çoğu bu tip insanlar. Tabi ki uzun süreli politik tutsakların arasında istisnalar var. Ama istisnalar her zaman vardır. Eğer buralarda tutuluyorsanız, sisteme değil, diğer tutsaklara tehdit oluşturduğunuz içindir. Mesela yağmacı haydutları veya aşırı şiddet yanlısı diğerlerini ele alalım: bunlar nadir olarak hapishane personeline karşıdır.
İşte bütün bu nedenlerle “ hapishane sisteminin yeniden yapılandırılmasına karşıyım.” Ayrıca hapishanelere her açıdan karşıyım. Neyse biraz da  neye karşı olduğum değil neyin tarafında olduğumdan bahsetmek istiyorum.
Ben tutsak destek sistemlerinden yanayım. Destek rahatlık anlamına gelir. Ancak bu rahatlık bizi önemseyen insanlardan gelir bizi dövmek için bekleyen, rahatlıklarımızı bizden almak için bahaneler ve neden bulan insanlardan değil. En azından bu duvarların içindeki psikolojik çocuk istismarıyla karşılaştırabiliriz. Bizim iyiliğimizi istemezler. Bazıları farklı olabilir ama sözleri dışında iyi şeyler dileyen yoktur. Bizim gerçek rahatlığımız dışarıdan gelir. Bizi onlara bağımlı kılmayın veya onların o kadar da kötü olmadığınız düşündürmeyin. Reformlar en kolay yol gibi gözükse de, en kolay yol en nadir olarak en iyi yoldur. 
En iyisi yıkımdır. Kısacası bir orta yol bularak en azından zarar vermeyin. Tutsakları gerek içeride gerek “topluma” geri dönüşlerinde destekleyin. Yalnız olduğumuzu düşünerek bu katlanmamıza izin vermeyin. Lütfen desteğinizi gösterin.


Casey Brezik


Adres: NorthEast Correctional Center
13698 Airport Rd
Bowling Green, Missouri 63334 (USA)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder