31 Mayıs 2016 Salı

Çek Cumhuriyeti: Anarşist tutsak Martin Ignačák Ölüm Orucunda



27 Mayıs 2016’da  Pankrác hapishanesinde tutulan ve terörizmle suçlanan anarşist Martin Ignačák ölüm orucuna başladı. 29.04.2016’da Prag şehir mahkemesi hapishaneden salıverilmesi yönünde karar verdi ancak savcı bu kararı bir üst mahkemeye taşıdı.27.05.2016 tarihinde yüksek mahkeme ceza süresini uzattı. Bu nedenlerden dolayı Martin ölüm orucuna  başlamış oldu. Ölüm orucu sürecinde sıvı dahil hiçbir gıda takviyesi almayacak. Ölüm oruçlarında hayati tehlike 1 hafta sonra başlar.

Bir sene boyunca  sözde terörist eylemle ilgili bütün hukuksal yollar denenmesine rağmen hiçbiri ciddiye alınmadı. Bu nedenlerle, manipüle edilmiş polis davasına dikkat çekmek için, kendini radikal biçimde ifade etmeyi seçti. ”araştırmacıların ve polisin problemli buluyorum, bu özgürlüğe, ifade özgürlüğüne, daha iyi bir dünya amaçlayan aktivizme bir tehdittir ve bu sadece anarşistleri de kapsamaz.”

Martin 2015 Nisan Ayından beri yargılanmakta. 5 kişi daha  trene yapılan terörist saldırının hazırlık aşamasında olmakla suçlandı. Martin bunca  zamandır hapishanede tutulan tek kişi ve savcının talebinden sonra cezası uzatıldı. Cezanın uzatılmasının diğer bir nedeni de savcının  2014 yılında anarşist harekete sızan bir polis ajanının ifadelerini kullanması oldu. Bu ifadelere dayanarak savcı Martin’in İspanya’ya kaçma ihtimali olduğu sonucuna vardı. Diğer  bir neden de Martin’in Devrimci Hücreler Ağı’na (Síť revolučních buněk/ The Network of Revolutionary Cells (SRB)) ve yurtdışında benzer gruplara üye olmasıydı. Martin SRB^ye yüklenen 5 tane  saldırıyla ilgili bütün suçlamaların çürütüldüğünü söylemekte.
Martin 13 aydır Pankrac hapishanesinde tutulmakta. Tutulduğu koşullar onu fiziksel ve psikolojik olarak negatif anlamda etkiledi. Örneğin hayvansal ürünler içeren yemekleri yemeği reddettiği için sıcak yemeğe erişimi yok. Onu ziyarete gelen arkadaşlarının suçlamalarda adı geçti. Organize suçlar polis departmanı Martin’in kardeşi hakkında bilgi toplamaya başladı..

Martin için şartlı salıverilme 13 uzun aydan sonra tekrar arkadaşlarını, ailesini, doğayı görebilme ve fiziksel ve psikolojik zorluklara maruz kalmaması anlamına gelir.

Martin’in kız kardeşi Pavla B.’de  29 Mayıs sabahında kardeşine destek olmak için ölüm orucuna girdi.

Daha fazla bilgi için: antifenix.noblogs.org


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder